Mengenali Vonad Sdn Bhd Ummi :)

Matlamat utama ummi ialah untuk menyediakan latihan profesional dalam bidang asuhan awal kanak-kanak.

Vonad (Malaysia) Sdn. Bhd. telah mendapat kelulusan dan pengiktirafan daripada 3 Jabatan Kerajaan :

1. Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia

2. Perbendaharaan Malaysia di bawah Tajuk Pembekal Tenaga Pengajar (Rujukan : 357-02133121)

3. Jabatan Pembangunan Kemahiran Kementerian Sumber Manusia (Rujukan : Kod Pusat IB0099)

Team ummi adalah terdiri dari 18 orang tenaga pengajar dalam bidang asuhan kanak-kanak khususnya untuk TASKA. Mereka adalah individu profesional yang sangat berpengalaman( ada yang melebihi 20 tahun) terlibat dalam asuhan kanak-kanak samada sebagai pengusaha TASKA, penceramah/jurulatih atau sebagai pengasuh di TASKA.

Setiap TASKA adalah tertakluk di bawah Akta TASKA tahun 1984 dan wajib mempunyai kelulusan lesen daripada JKMM. Untuk mendapatkan lesen, setiap TASKA hendaklah mempunyai pengasuh yang terlatih dalam bidang asas asuhan kanak-kanak. Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak ummi dihadiri oleh ramai pengusaha, pengurus dan kakitangan serta pengasuh TASKA yang sedang beroperasi dan yang baru hendak ditubuhkan. Kursus ummi ini juga ramai dihadiri oleh orang-orang yang masih bekerja dan berminat untuk memiliki/menguruskan taska.

Sehingga tahun 2011, Vonad sudah menganjur sebanyak 30 kali Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak (KAAK) yang melibatkan peserta melebihi 1000 orang yang terdiri daripada pengusaha, penyelia dan pengasuh taska serta ibu-ibu yang berminat mempelajari ilmu dan konsep perkembangan menyeluruh kanak-kanak.

Jika anda ada sebarang pertanyaan, sila emelkan kepada asuhanwithummi@gmail.com. Ummi cukup gembira untuk menjawabnya :)

Selasa, Januari 20, 2015

Pembantu Tadika DIPERLUKAN


Assalammualaikum wbt. ,

Tadika Taska ummi memerlukan beberapa orang pembantu tadika yang boleh memasak untuk anak-anak Tadika Taska ummi dan membuat tugas pembersihan. Jika anda ada seseorang yang berminat dengan tugas ini, sila hubungi Ummi @ 012-2902658 atau anak ummi Roslinda @ 016-2201009.


emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Jumaat, Januari 16, 2015

Anda mampu Potty Train anak


Cucu lelaki ummi yang bongsu, Najmi telah mula tidak pakai pampers siang sejak umur 2 tahun 3 bulan. Malam mula-mula pakai pampers sebab kekadang terkencing juga. Bila menjangkau umur 2 tahun 5 bulan, dah sepenuhnya tidak pakai pampers malam.

Najmi seperti kanak-kanak lain, aktif, ceria, suka bermain dengan abangnya Imran bila sahaja abangnya mula bermain permainan. Cakapnya pelat lagi, ada yang masih tidak boleh difahami, ada yang jelas. Yang jelas, Najmi faham apa yang dicakapkan oleh orang-orang sekeliling walaupun dia belum mula bercakap walaupun orang-orang bercakap dibelakangnya. Najmi mula bercakap lambat sedikit pada umur 2 tahun, tapi bila dah mula bercakap pot pet nya kemain banyak.

Pada umur 2 tahun Najmi dah boleh menahan kencing pada masa yang agak lama, bila dia kencing pampers terus penuh atau semasa tidur siang pampers tak dapat tampung kencingnya yang banyak...overflow. Jadi, bila ibu bapa dapat identify anak-anak sudah boleh menahan kencing, pada masa ini lah biasakan anak anda pergi toilet kencing. Sebelum tidur siang atau malam masih boleh beri minum susu, tetapi jangan lupa kencingkan anak. Bilamasa hujung minggu bila anda ada di rumah, atau anda boleh suruh maid anda bawa anak anda secara rutin dalam 1 jam setengah untuk ke toilet...anda boleh tentukan masa.

Mula-mula ada lah sekali terkencing dalam seluar sebab Najmi taktau nak cakap apa nak kencing atau secara verbal tunjuk nak kencing :-) Kemudiannya,  Najmi dah memegang2 seluarnya tak selesa dan duduk tak diam, anak ummi terus bawa dia kencing. Kemudian, bilamasa Najmi tunjuk tanda nak kencing, anak ummi akan bertanyakan Najmi...dan Najmi meng ia kan. Sejak awal 2 tahun lagi, Najmi tidak dipakaikan pampers dan ibunya bawa secara rutin ke toilet. Dalam umur 2 tahun 3 bulan, Najmi dah pandai cakap nak kencing dengan cakapnya yang pelat dan separa perkataan sahaja :-). Dan juga, boleh beritahu buang air besar dan tanggal seluar nya sendiri. Anda sendiri tahu anda ada anak yang cerdik :-).

Apa-apa pun ibu bapa sebenarnya mampu latih anak untuk kencing di toilet. Tak perlu anak-anak pakai pampers sehingga umur 4 tahun sehingga size XXL. Tak perlu belanja beli pampers pakai buang setiap bulan, boleh simpan masuk tabung anak-anak duit beli pampers ini.  Cucu-cucu lelaki ummi tiga beradik ni semuanya mula tak kencing malam seawal 2 tahun lebih. Dan mereka sejak baby, tidak bangun malam menyusu. Mereka tidur nyenyak seperti orang dewasa :-). Al-Quran adalah teman terbaik sepanjang masa mengandung.  

Jadinya, anak sekecil Najmi boleh dibawa berjalan samada dalam kereta atau ke mana2 sahaja oleh ibu bapa nya tanpa merasa risau anak ini terkencing dalam seluar. Ia adalah realiti. Sebelum naik kereta untuk perjalanan yang jauh, Najmi faham dia kena pergi kencing dahulu :-). Semasa berjalan2 di mall atau mana2 jika keadaan agak lama, ibunya akan tanya samada Najmi nak kencing atau tidak. Jika Najmi rasa nak kencing, dia akan meng ia kan. :-) Semuanya di permudahkan...jika anak telah biasa dengan rutin potty train.

emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Sabtu, November 08, 2014

Sabtu, Oktober 04, 2014

Waktu Tadika Vonad BERCUTI


Assalammualaikum wbt ibu bapa yang dihormati,

Tadika Vonad pada sesi 2015, bertujuan memberi servis terbaik kepada ibubapa yang bekerja. Hari Tadika Tidak Beroperasi hanya Sabtu Ahad, Cuti Umum yang digazetkan dan Cuti Peristiwa Tadika sahaja. Harap maklum. 

regards,
Roslinda Hj Omar





emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Isnin, Oktober 14, 2013

Anak Bongsu Hajjah Salimah & Haji Omar, Aishah ke Al-Azhar University


Assalammualaikum w.b.t.

Lama sudah rasanya Ummi tak update blog ni....

Berita yang Ummi nak sampaikan kali ini, ialah tentang anak Ummi, Aishah yang akan fly ke Mesir untuk melanjutkan pelajaran di dalam bidang perubatan di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Hati Ummi dan suami bersama-sama seluruh keluarga kali ini agak berlainan dari keadaan yang sebelum ini...
Kali ini anak bongsu Ummi akan terbang ke negara yang mana Kedutaan Malaysia di sana telah keluarkan Etika Kod Keselamatan kepada semua pelajar Malaysia di sana.

Kali ini Ummi dan keluarga tawakkal kepada Allah. Jika tidak benarkan Aishah ke sana, anak Ummi ini sudah excited untuk sambung pengajiannya di dalam bidang perubatan di Mesir dan telah pergi berkursus untuk satu tempoh jangka pendek di UPM pada tahun ini.

Anak bongsu Ummi, Aishah bertukar dari seorang budak yang hampir di hujung ranking di kelas yang akhir rankingnya di Sekolah Tun Fatimah kepada pelajar cemerlang pada tahun yang sama! Dari mula Aishah  masuk ke Sekolah Tun Fatimah, keputusannya tidak cantik seperti kakak-kakaknya yang lain. Kakak-kakak nya selalu menasihati Aishah, tapi masa dan kesedaran belum sampai lagi agaknya.

Ummi sangat berterima kasih kepada Cikgu-cikgu & Pengetua Sekolah Tun Fatimah yang sangat komited -sebuah sekolah perempuan terbaik di Malaysia dan Alhamdulillah boleh make something impossible to be a reality. Nothing is Impossible.... :-)

Itulah laluan hidup anak-anak Ummi....ada yang terus, dan ada juga yang banyak cabarannya dan rintangan yang perlu dihadapi. Semuanya berjaya diharungi, Alhamdulillah.

Ummi sentiasa bersikap optimistik dan bertawakkal kepada Allah yang Maha Esa. Segala-galanya berlaku
dengan usaha yang diredhai dan mendapat keberkatan dari Allah.

Sama-samalah kita, kepada semua pembaca blog AsuhanwithUmmi mendoakan keselamatan dan kejayaan anak Ummi, Aishah sepanjang pengajian Perubatannya di sana. Amin.

Terima Kasih ya :-)

emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Pampers & Susu di Tadika Vonad sesi 2014






Assalammualaikum w.b.t.

Ibu Bapa yang dihormati,

NEW UPDATE Tentang Pemakaian Pampers & Susu di Tadika sesi 2014.
=====================================================

* Pampers- Pampers hanya dibenarkan pakai kepada murid Tadika kelas 4 tahun sahaja yang masih memakai pampers. Teachers akan train anak-anak ini untuk ke tandas dalam satu tempoh masa. Ibu Bapa juga diminta memberi kerjasama, sama-sama train anak-anak potty train di rumah untuk menjayakan usaha ini. Dengan semua anak-anak cerdik potty train, pembelajaran di dalam kelas akan lebih lancar.
 


**** Segala berita tentang, Tadika tidak terima langsung anak-anak pakai pampers adalah TIDAK BENAR.

* Susu- Tadika Vonad sentiasa menyokong usaha ibu bapa untuk meneruskan pemberian susu kepada anak-anak. Pada 2014, pemberian susu dengan cawan dimulakan kepada semua anak-anak yang masih menyusu. 


***** Segala berita tentang, Tadika tidak benarkan anak menyusu adalah TIDAK BENAR.

regards,
Roslinda Haji Omar



Emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Jumaat, Mac 22, 2013

Anak-anak Ummi...Syukur Alhamdulillah Kecemerlangan Anak-anakku kurniaan mu Ya Allah.

Keputusan SPM 2012 keluar hari ini...21 Mac 2013
 

Hari ini, Ummi dan suami dan seluruh keluarga amat gembira setelah mendapat tahu keputusan SPM anak bongsu Ummi, Aishah yang bersekolah di Sekolah Tun Fatimah Johor Bahru selama 5 tahun lamanya. Aishah mendapat 7A dan 2 B ...A+ di dalam Add Maths, Modern Maths & History.
Aishah memang sangat aktif dengan aktiviti kokurikulum di sekolah nya. Hingga hampir bulan peperiksaan SPM..Aishah masih lagi aktif menyertai aktiviti pancaragam sekolah nya membuat persembahan di dalam dan luar Malaysia. Pengetua Sekolah Tun Fatimah seorang pegawai kerajaan bertaraf JUSA. Jika tidak ada halangan, Aishah InsyaAllah akan melanjutkan pelajaran di dalam bidang perubatan di Mesir. Mengikut jejak kakaknya, Dr Halimah Haji Omar. 

Berbeza dengan sekolah kakaknya, Norhayati yang bersekolah di Kolej Tunku Kurshiah...tahun akhir SPM dia direhatkan dari segala aktiviti kokurikulum termasuk pancaragam. SPM tahun itu, Norhayati menjadi salah seorang pelajar cemerlang SPM dengan straight As. Norhayati sentiasa menjadi pelajar cemerlang sejak dari sekolah rendah lagi. Norhayati cemerlang di dalam olahraga, kokurikulum aktiviti dan pelajaran.  Norhayati ke Illinois-Urbana Campaign University melanjutkan pelajaran dalam bidang Engineering dengan tajaan TNB.

Anak Ummi, Halimah....Dr Halimah bersekolah di Sekolah Aminuddin Baki Kuala Lumpur. Tak silap Ummi.....keputusan SPM Halimah pun seperti Aishah. Minat Halimah di dalam perubatan sudah terserlah sejak dari sekolah menengah. Halimah pernah masuk Matriks di Negeri Sembilan dan sesudah itu mendapat offer melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya di dalam bidang Sains Komputer. Ummi sedar Halimah lebih meminati bidang perubatan dan Ummi yakin anak Ummi ini akan lebih cemerlang di dalam bidang yang diminatinya. Jadi, Ummi telah cari jalan supaya Halimah dapat pursue her passion in medicine. Halimah mendapat Ijazah kedoktoran dari Universiti Pandjajaran.  

Anak Ummi Firdaus, mendapt 9A 1 B di dalam SPM tahun nya di Sekolah Teknik Cheras. Firdaus mendapat penajaan JPA ke Trier University German dalam bidang Engineering. Firdaus sangat smart orangnya. Walaupun dia banyak bermain, pelajaran tidak pernah diabaikan. Keputusannya memang sentiasa tinggi semasa di sekolah menengah. Hobi anak Ummi yang seorang ni pada umurnya 3 tahun ialah bermain LEGO. Abahnya rajin membelikan LEGO untuk anak lelaki yang bongsu ini kerana Firdaus minat elektronik sejak dari usia awal lagi. Hobinya di usia remaja ialah memancing!
Keputusan UPSR anak lelaki Ummi ini cuma 3A2B. Dengan galakan dan doa yang berterusan dari Ummi, Firdaus menjadi lebih cemerlang bila melangkah ke sekolah menengah. Yang penting, jangan sesekali putus harapan dengan perangai dan pencapaian awal anak-anak. Membesarkan anak-anak memang besar cabarannya...

Anak Ummi...Norhaizan...average sahaja keputusan SPM nya. Bersekolah di Sekolah St.Mary Kuala Lumpur. Seorang yang petah bercakap dan menguasai bahasa Inggeris dengan amat baik. Ummi memang dari awal sedar potensi anak Ummi yang seorang ni. Jika Ummi biarkan keadaan menentukan nasib anak Ummi ni, mungkin Norhaizan bekerja sebagai jururawat. Tetapi, Ummi telah usahakan untuk masukkan Norhaizan di bawah program A-level Yayasan Pelajaran Mara. Alhamdulillah, anak Ummi ni menerima dan minat untuk mengikuti kursus A-Level dan seterusnya ke University Northrumbia Upon Tyne, United Kingdom dalam bidang Perundangan. Sekarang, dia bergelar Peguam yang pakar dalam bidangnya. Norhaizan mempunyai Master bidang Perundangan dari Universiti Malaya.

Anak Ummi...Roslinda..sangat bertuah. Berjaya terpilih untuk masuk Rancangan Bersama PPP/ITM dengan USA universiti setelah keputusan SPM diumumkan. Dia bersekolah di Sekolah Perempuan St.Georges Pulau Pinang & MRSM Kuala Terengganu. Setelah 2 tahun di PPP/ITM, Roslinda telah menerima tawaran ke Syracuse University dalam bidang kewangan. Roslinda juga mempunyai M.Sc di dalam bidang Teknologi Maklumat.

Anak Sulong Ummi...Rosman bersekolah di sekolah berasrama penuh Sekolah Sultan Abdul Halim, Jitra Kedah. Setelah itu, Rosman juga bertuah terpilih untuk masuk Rancangan Bersama PPP/ITM dan berjaya melanjutkan pelajaran dalam bidang Engineering di Arizona University. Rosman mempunyai MBA dari Universiti Islam Antarabangsa.

Kesemua anak-anak Ummi mengikut jejak langkah anak Ummi yang sulong. Ummi sangat bersyukur dengan kelebihan yang Allah berikan kepada anak-anak Ummi yang berpeluang belajar ke luar negara, melihat dunia luar dan memanfaatkan peluang yang diberikan sebaik-baiknya. Jadi, cerita tentang anak-anak Ummi yang melanjutkan pelajaran di United Kingdom, USA, German, Indonesia dan Mesir....bukanlah mimpi atau cerita rekaan. Ia adalah cerita anak-anak Ummi.... 

Begitulah anak-anak Ummi seramai 7 orang. Bukannya senang membesarkan anak-anak seramai 7 orang ini dari kecil hingga dewasa. Ummi dan suami kedua-duanya bekerja sepenuh masa. Keluar rumah selepas subuh, dan balik hari sudah petang. Ummi dan suami bekerja keras untuk  menyara anak-anak yang masih belajar di peringkat universiti berturut-turut. Ummi amat bernasib baik kerana ibu Ummi, Hajjah Rahimah turut membantu membesarkan anak-anak Ummi semasa Ummi bekerja dari anak-anak Ummi bayi hinggalah pandai berdikari. Ibu Ummi ni walaupun tidak bersekolah tinggi, dia tidak mahu anak-anak cucu cicitnya ketinggalan di dalam pelajaran.  

Emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

Rabu, November 07, 2012

Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak (KAAK) ke - 52




Pada bulan November 2012, cukuplah sebanyak  52 kali kursus KAAK berjalan di No 5A, Jalan Hentian 3,  Hentian Bas Kajang, Off Jalan Reko, 43000 Kajang, Selangor. Ummi sibuk mengendalikan kursus ini untuk semua peserta yang datang dari pelbagai taska dan negeri. Ummi harap dengan ilmu asas asuhan yang peserta dapat di dalam kursus ini, peserta dapat mengasuh bayi dan kanak-kanak dengan cara yang betul dan penuh kasih sayang.

Kursus KAAK berharga RM600 pada bulan November dan Disember 2012 yang Ummi kendalikan adalah PERCUMA. Hanya pada 2 bulan ini sahaja. 
 

Sila hubungi Ummi 012-2902658 atau Haji Omar 012-3220326 untuk menyertai kursus KAAK PERCUMA.

Emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.

PENGUMUMAN: Laman Web Rasmi Facebook Taska Tadika Vonad


Laman web rasmi Facebook Taska Tadika Vonad Ummi telah di wujudkan pada June 14, 2010.
Banyak berita, gambar dan nasihat Ummi postkan di laman sosial ini untuk tatapan ibu bapa sekalian.

 
        http://www.facebook.com/TaskaTadikaVonad

Pengalaman Ummi membesarkan 7 orang anak-anak Ummi hingga berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara menolong Ummi menentukan hala tuju Tadika Vonad yang lebih cemerlang. Anak-anak Ummi bukan lah semulajadinya genius, cuma Ummi sentiasa memberi sokongan, dorongan, nasihat serta bantuan bila masa mereka menghadapi sebarang masalah di dalam pelajaran mereka. Jalan serta tahun-tahun yang dilalui untuk membesarkan anak-anak Ummi penuh dengan dugaan dan cabaran. Bersimpang siur jalannya. Dalam pada masa yang sama, Ummi tidak pernah lupa untuk mendoakan dan memaafkan anak-anak Ummi :-)

Emel ummi di asuhanwithummi@gmail.com :) Terima Kasih.